Fietskeuringen bij examens

Motto:  Veilig de verkeersexamens kunnen afleggen en daarna Veilig met de fiets naar school fietsen!

Ieder jaar assisteert de Fietsersbond afdeling Haarlemmermeer bij de verkeersexamens van groep 7 van het basisonderwijs, zodat de scholieren veilig het praktische gedeelte van het examen kunnen afleggen.

De fietsen worden dan gekeurd aan de hand van een uitgebreide controlelijst die wij als Fietsersbond hebben opgesteld. Deze is uitgebreider dan de schrale VVN lijst.

Voor een dagelijkse of wekelijkse controle bij het binnen zetten in de schuur is deze VVN lijst voldoende.
Wij als Fietsersbond achten het van belang het om extra te controleren.  Denk hierbij aan de wielmoeren van voor- en achterwielen, die soms los zitten of geheel ontbreken!

Bij ongeveer 10% van de fietsen constateren wij toch gebreken. Die lossen wij te plaatsen op zodat de kinderen toch kunnen meedoen met het examen. Lukt het niet dan zal het kind op een fiets van een ander het examen moeten afleggen. Slechts een enkele keer moeten we adviseren om de fiets ook niet meer te gebruiken om terug naar school te rijden (bv. als alle remmen onherstelbaar slecht zijn).

De top 4 van geconstateerde gebreken:

  1. Bellen
  2. Wielmoeren
  3. Sturen
  4. Zadels

Andere punten waren o.a.  de zij reflectoren, balhoofd speling, losse standaaarden, loszittende krattendragers of kratten, loszittende handvatten, trapper reflectoren.
Speciale aandacht is ook nodig voor de afscherming van het voortandwiel van de derailleur zodat de broekspijpen of veters niet kunnen blijven hangen. Je broekspijp in je sok doen is ook voldoende.

Er komen ook veel sportieve fietsen langs, de MTB of ATB fietsen. Hierbij ontbreken vaak de achter reflector en de zij reflectoren.  Ook hier speciale aandacht voor de afscherming van het voortandwiel van de derailleur.

De gebruikte lijst met punten staat bij ons online zodat iedereen de controles kan uitvoeren en zelf de reparaties kan (laten) uitvoeren of dit door de fietsenmaker laten doen.

Wilt u ons helpen met zo’n controle dagdeel of is er een onduidelijkheid of omissie in de controle lijst neem dan contact met ons op met een  email naar: [email protected]

pdf ⋅ 241 KB

lijst voor fiets controle

controle punten voor de fiets.

Download